Αρχή Περιοχή Νεμέα - Ιστορία
Νεμέα Ιστορία
0020 Η Νεμέα αποτελεί κωμόπολη του Νομού Κορινθίας και βρίσκεται περίπου 42 χλμ. νοτιοδυτικά της Κορίνθου. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου Νεμέας, που απαρτίζεται από 10 κοινότητες, τη Νεμέα που είναι η πρωτεύουσα του δήμου, το Λεόντιο, την Αρχαία Νεμέα, τον Γαλατά, τα Αηδόνια, το Πετρί, τις Αρχαίες Κλεωνές, το Κούτσι, την Δάφνη και το Καστράκι. Το παλαιότερο όνομα της Νεμέας ήταν Άγιος Γεώργιος, από το οποίο πήρε και το όνομά της η διασημότερη ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας, το Αγιωργίτικο.

Ολόκληρος ο δήμος Νεμέας περιβάλλεται από αρχαιολογικούς χώρους, άλλους αξιοποιημένους, άλλους αναξιοποίητους. Σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο αποτελεί αναμφισβήτητα η Αρχαία Νεμέα, στην οποία και λειτουργεί οργανωμένο μουσείο. Στην Αρχαία Νεμέα τελούνταν κάθε δύο έτη οι περίφημοι αγώνες της αρχαιότητας, τα «Νέμεα». Τα «Νέμεα» καθιερώθηκαν το 573 π.Χ. και μαζί με τα Ολύμπια, τα Ίσθμια και τα Πύθια, ήταν οι σπουδαιότεροι αθλητικοί αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Στη διάρκειά τους μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε εχθροπραξία ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις. Το έπαθλο των αγώνων ήταν ένα στεφάνι από άγριο σέλινο. Η διάρκεια των αγώνων εικάζεται ότι ήταν πέντε μέρες και την ευθύνη της διεξαγωγής τους είχαν οι Ελλανοδίκες. Τα Νέμεα ήταν ταφικοί αγώνες προς τιμήν των «Επτά επί Θήβας», αλλά και προς τιμήν του οφέλτη Δία Για αυτόν το λόγο οι ελλανοδίκες φορούσαν πένθιμο ένδυμα.

Αν και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας είναι ο σημαντικότερος στις μέρες μας, εντούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αποτελούσε ποτέ οικισμό. Περιελάμβανε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το ναό και όλα τα απαραίτητα κτίρια και υποδομές για την διοργάνωση των αγώνων, αλλά δεν είχε ποτέ μόνιμους κατοίκους, πέραν κάποιων λίγων ιερέων. Κατά την διάρκεια των αγώνων βέβαια συνέρρεε πλήθος αθλητών και προσκυνητών.
Σε αντίθεση με την Αρχαία Νεμέα, η Αρχαία Φλιούντα ήταν μια μεγάλη πόλη της αρχαιότητας, που στην ακμή της εικάζεται ότι είχε περίπου 15.000 κατοίκους. Μάλιστα, Μαζί με το Άργος, την Κόρινθο, την Σικυώνα, την Επίδαυρο και την Τροιζήνα, η Φλιούντα αποτέλεσε την δωρική εξάπολη της Πελοποννήσου. Η Φλιούντα ήταν χτισμένη 3 χλμ. περίπου από την σημερινή πόλη της Νεμέας, στο κέντρο ουσιαστικά του σημερινού νεμεάτικου κάμπου, την λεγόμενη φλιασία χώρα, απέναντι σχεδόν από το οινοποιείο των «Αμπελώνων Ζαχαριά». Μάλιστα, οι κάτοικοί της, όπως και οι κάτοικοι της σημερινής Νεμέας άλλωστε, επιδίδονταν με μεγάλη επιτυχία στην αμπελο-καλλιέργεια, με αποτέλεσμα ο φλιάσιος οίνος να είναι ξακουστός στην αρχαιότητα. Παρά την αίγλη της όμως κατά την αρχαιότητα, ελάχιστα ευρήματα μαρτυρούν σήμερα την δόξα του παρελθόντος. Τα τελευταία έτη ο χώρος της ακρόπολης της αρχαίας Φλιούντας έχει περιφραχθεί και γίνονται ορισμένες προσπάθειες για την ανάδειξή του. 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε άτομα κάτω των 18 ετών.