Αρχή Περιοχή Νεμέα - Αμπελοκαλλιέργεια
Νεμέα Αμπελοκαλλιέργια
G7DX8520

Η Νεμέα αποτελεί την μεγαλύτερη ενιαία αμπελο-παραγωγική περιοχή της Ελλάδας, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων, σε ολόκληρο τον σημερινό δήμο Νεμέας και σε υψόμετρα που ποικίλουν, από 200 μ. Έως και 850μ..
Η αμπελουργική ζώνη παραγωγής οίνων Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ) «Νεμέα» οροθετήθηκε το 1971, με Βασιλικό Διάταγμα, με βάση το οποίο μόνο κρασιά που έχουν παρασκευασθεί με πρώτη ύλη σταφύλια ποικιλίας αγιωργίτικο της οριοθετημένης πειροχής μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «Νεμέα».


Το αγιωργίτικο συχνά χαρακτηρίζεται και πολυδυναμική ποικιλία, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με το υψόμετρο, με τη σύσταση του εδάφους και με τις εκάστοτε καλλιεργητικές μεθόδους, για την παραγωγή πολλών και διαφορετικών τύπων οίνου, με εξαιρετικά κάθε φορά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το αγιωργίτικο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη τόσο για εξαιρετικούς οίνους ροζέ, όσο και για φρέσκους ερυθρούς, για ερυθρούς βαθιάς παλαίωσης, αλλά και για ερυθρούς γλυκούς και ημίγλυκους οίνους.


Γι’ αυτούς τους λόγους το αγιωργίτικο αποτελεί την διασημότερη ίσως ελληνική ερυθρή ποικιλία, ενώ επιπλέον χαρακτηρίζεται και ως η ευγενέστερη ελληνική ερυθρή ποικιλία. Τα σταφύλια της ποικιλίας αγιωργίτικο είναι μετρίου μεγέθους, με τσαμπί κυλινδροκωνικό, πυκνόρραγο, με ράγες σφαιρικές μετρίου μεγέθους, με μαλακή σάρκα, αλλά παχύ φλοιό και με κυανόμαυρο χρώμα. 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε άτομα κάτω των 18 ετών.