Το οινοποιεΙο

Δημιούργημα μιας από τις παλαιότερες οικογένειες οινοποιών της Νεμέας, οι «Αμπελώνες Ζαχαριά» στηρίζονται στην παράδοση και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση, παράγοντας μέχρι σήμερα πάνω από 20 ετικέτες και κερδίζοντας πολλαπλές διακρίσεις.

Οινοποιείο

Iστορία

Εμφιαλώνουμε από το 2002, αλλά η οινική ιστορία μας είναι πολύ παλιότερη.

Η εταιρεία «Οινοποιείο Ζαχαριά ΕΠΕ» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οινοποιίες της Νεμέας. Οι συνεχείς διακρίσεις των κρασιών της τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, κατατάσσουν την εταιρεία μας σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δυνάμεις του οινικού κλάδου.

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε από τον Ηλία Ζαχαριά. Απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, αλλά κυρίως με έντονη τη διάθεση για προσφορά στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο Ηλίας Ζαχαριάς προσφέρει αδιαλείπτως τις υπηρεσίες του ως γεωπόνος στη Νεμέα και τα σταφύλια της από το 1974.

Μπολιάζοντας τα ανεκτίμητα δώρα της παράδοσης με τη σύγχρονη τεχνολογία και τη μακρά εμπειρία με την επιστημονική κατάρτιση, οι Αμπελώνες Ζαχαριά βρίσκονται σε συνεχή πορεία εκσυγχρονισμού, έρευνας και δημιουργίας κρασιών υψηλής ποιότητας.

Όραμά μας είναι:
-Να αναδείξουμε τις τοπικές ποικιλίες -και ιδιαίτερα το Αγιωργίτικο και τη Σκλάβα- σε πρωταγωνιστές των ελληνικών και διεθνών οινικών δρωμένων,
-Να δημιουργούμε κρασιά που να διακρίνονται από ποιότητα αλλά και πολύ ανταγωνιστικές τιμές,
-Να παράγουμε προϊόντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Φιλοσοφία μας είναι πως η δημιουργία κρασιού υψηλών απαιτήσεων ξεκινά από το αμπέλι. Στους αμπελώνες μας εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι, με απόλυτο σεβασμό στο σταφύλι και το περιβάλλον. Δημιουργούμε οίνους εξαιρετικών προδιαγραφών, έχοντας πάντα ως οδηγό την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής. Πίστη μας είναι ότι το ποιοτικό κρασί μπορεί και πρέπει να είναι προσιτό στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Με βάση αυτούς τους δύο άξονες, η οινοποιία μας εξελίσσει συνεχώς τα προϊόντα της, αλλά και εξελίσσεται δυναμικά, μέσα από τον συγκερασμό της πείρας, της γνώσης και της έρευνας.

Οινοποιείο2<br />
Βαρέλια στο Οινοποιείο

Εγκαταστάσεις

Πλούσιο σε ιστορία, το οινοποιείο μας συνδυάζει μοναδικά την παράδοση με την τεχνολογία αιχμής.

Το οινοποιείο της εταιρείας, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα ιδιωτικά οινοποιεία της περιοχής, είναι κτισμένο 2 χλμ. έξω από την πόλη της Νεμέας, επί της επαρχιακής οδού Νεμέας-Πετρίου. Βρίσκεται στην καρδιά του νεμεάτικου αμπελώνα, ακριβώς απέναντι από το λόφο όπου κάποτε δέσποζε η ακρόπολη της αρχαίας Φλειούντας. Οι αρχαίοι ονόμαζαν την ευρύτερη περιοχή Φλιάσιο πεδίο ή φλιασία χώρα. Εδώ, από τα ίδια χώματα, παραγόταν ο ξακουστός φλιάσιος οίνος.
Το οινοποιείο έχει κατασκευαστεί σε 3 φάσεις. Οι πρώτες εγκαταστάσεις χτίστηκαν το 1960 και παραμένουν έκτοτε σε συνεχή παραγωγική λειτουργία. Το 1973 επεκτάθηκε και ολοκληρώθηκε με τις τελειότερες γαλλικές προδιαγραφές, εισάγοντας την κυριότερη γαλλική τεχνογνωσία στη Νεμέα, αποκτώντας υπόγειες κάβες και επιβλητικές τσιμεντένιες δεξαμενές. Το 2004 το οινοποιείο εκσυγχρονίστηκε πλήρως και απέκτησε πια τη σημερινή του μορφή.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα στάδιο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του οινοποιείου, μέσω της υλοποίησης ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την κατάλληλη διαμόρφωση επισκέψιμων χώρων, καθώς και την δημιουργία «πράσινων» υποδομών, για την εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

Εμφιάλωση λευκού κρασιού
Εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου

Οινοποίηση

Διασφαλισμένη ποιότητα από το αμπέλι έως το ποτήρι – Έρευνα και ανάπτυξη για την ελληνική οινοπαραγωγή.

Για τους «Αμπελώνες Ζαχαριά», η ποιότητα είναι αξία πλήρως ενσωματωμένη σε όλες τις διαδικασίες του οινοποιείου. Η εταιρεία μας εφαρμόζει:
• Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001: εξασφαλίζουμε έτσι τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Σύστημα HACCP με βάση το πρότυπο ISO 22000: τα προϊόντα μας καθίστανται ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών.
• Σύστημα παραγωγής οίνου από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Η έρευνα και ανάπτυξη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες της εταιρείας, με διπλό στόχο:
• να εξασφαλίσει την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, με διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο και
• να προαγάγει την επιστήμη και την τεχνολογία, παρέχοντας ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία και την περιοχή της Νεμέας αλλά για ολόκληρη την ελληνική οινοπαραγωγή.

Στις δραστηριότητες του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης περιλαμβάνονται:
• Η δημιουργία, σε συνεργασία με την εταιρεία CGSoft, ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης παραγωγής οινοποιείου, σε συνδυασμό με το εμπορικό πακέτο “Thesis.net”.
• Η ανάλυση πολυφαινολικών συστατικών και η κινητική εκχύλισής τους κατά την οινοποίηση σταφυλιών ποικιλίας Αγιωργίτικο, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (έχουν προκύψει ήδη 2 σχετικές δημοσιεύσεις).
• Η γενετική ταυτοποίηση και η κλωνική επιλογή της τοπικής ποικιλίας «Σκλάβα», σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή κ. Μ. Σταυρακάκη.

Όθωνας Ζαχαριάς
Οινοποιός
Γέμισμα ποτηριού κόκκινο κρασί