Οι αμπελωνες

Όσο κι αν προοδεύσει η χημεία και η τεχνολογία, το μυστικό του καλού κρασιού θα βρίσκεται πάντα στην ίδια τη γη. Επομένως, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα κρασί υψηλών απαιτήσεων είναι η αυστηρή επιλογή της πρώτης ύλης: του σταφυλιού. Αφετηρία, λοιπόν, για τη δημιουργία απολαυστικού, ποιοτικού οίνου δεν μπορεί παρά να είναι οι αμπελώνες.

Αμπελώνας
Αμπελώνες

Τοποθεσία

Ο αμπελώνας μας απλώνεται σε μια έκταση 400 στρεμμάτων, 300 περίπου εκ των οποίων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, και 100 περίπου στην περιοχή της Μαντινείας.

Το μεγαλύτερο ενιαίο κομμάτι των Αμπελώνων Ζαχαριά βρίσκεται στην θέση «Ντουραμάνι» Νεμέας. Εκεί βρίσκεται και ο μοναδικός ενιαίος σύγχρονος αμπελώνας Σκλάβας, μιας τοπικής ποικιλίας που αναβίωσε χάρη στις προσπάθειες του γεωπόνου και ιδρυτή μας Ηλία Ζαχαριά.
Το παλαιότερο κομμάτι των Αμπελώνων Ζαχαριά βρίσκεται στην θέση «Τσιντάρι» Νεμέας. Εκεί βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι αγιωργίτικου, φυτεμένου περίπου το 1960, ακριβώς δίπλα από την ακρόπολη της αρχαίας Φλιούντας.
Ένα μεγάλο κομμάτι των Αμπελώνων Ζαχαριά εξακολουθεί να βρίσκεται στις πλαγιές γύρω από το χωριό Λεόντιο, το χωριό καταγωγής της οικογένειας Ζαχαριά. Εκεί, εκτός από το γηγενές αγιωργίτικο, έχουν προσαρμοστεί ιδιαίτερα καλά και η μαυροδάφνη, η κυδωνίτσα και η μαλαγουζιά.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της υψηλής ανάπτυξης, αλλά και της εισαγωγής νέων ετικετών, το Οινοποιείο Ζαχαριά χρησιμοποιεί σταφύλια και από επιλεγμένους συνεργαζόμενους παραγωγούς, κυρίως για τις σειρές προϊόντων Omikron και Αμπέλου Φως. Κάθε συνεργαζόμενος παραγωγός δουλεύει υπό την στενή επίβλεψη των γεωπόνων και οινολόγων μας, ώστε η α’ ύλη να πληρεί πάντοτε τις υψηλότερες ποιοτικές προδιαγραφές.
Αμπελώνας από μακρυά
Τρύγος